info@vranici.cz

Jaký je Martin Harsa a proč vlastně Vraníci?

Jaký je Martin Harsa a proč vlastně Vraníci?

Čerstvý padesátník a otec čtyř dětí Martin Harsa je hlavní tváří sdružení s názvem Vraníci. Připravili jsme pro vás rozhovor, ve kterém vám Martin řekne hodně informací o sobě, ale také něco o projektu Vraníci – sdružení pro Slatiňany. Vyzpovídal ho jeho bratranec Jan Karlík:

Na úvod nám stručně řekni, jaký máš Ty a Slatiňany vztah?

To je dobře položená otázka. Mohl bych stručně říct, že kladný (smích) Ale vážně. Ve Slatiňanech se narodila moje mamka a její rodina zde žije velmi dlouho. Náš děda tu měl statek. Narodil jsem se sice v Plzni a jako dítě bydlel v Chrudimi, ale po svatbě jsme se s manželkou přestěhovali do Slatiňan, vždy se mi tu líbilo. Jsem vlastně taková „navrácená náplava“. 

To jsme skoro všichni …

Ano, to je pravda, Ty i můj brácha jsme se Slatiňany spojili svoje rodinné životy. 

Kdybys měl Slatiňany představit cizinci, co bys řekl?

Že jsou skvělým místem k životu. Město s dlouholetou historií, které je navíc velmi dobře umístěno. Osa Pardubice-Chrudim-Slatiňany přináší spoustu výhod, hlavně pracovních. A přitom se doslova hned za humny zvedají Železné hory, které jsou tak krásné. 

Ty tu ale nepracuješ

To je pravda. Firma sídlí v Praze, ale tam jezdím jen jednou týdně. Většinu času jezdím hodně po Čechách a velmi často i do našeho blízkého okolí. Ale vše se může změnit …

Co vlastně děláš?

To je trochu složitější, ale snad to zvládnu vysvětlit. V tuto chvíli pracuji jako produktový manažer. Naše firma vyrábí krmné doplňky pro hospodářská zvířata a já mám na starosti skot, tedy telata, krávy atd. Mou pracovní náplní je připravit produkt k prodeji. Proškolit tým, napsat články, zajistit reklamní materiály, uspořádat seminář a spousta dalších věcí. Zároveň ještě jezdím po zemědělských družstvech, kde zajišťuji krmivářský servis.

To zní dost tajemně a složitě

No, je to někdy složité. Moderní krávy jsou srovnatelné se špičkovými sportovci. Nejsou výjimkou krávy, které denně nadojí šedesát litrů mléka a my musím zajistit, aby byly zdravé.

Pojďme ještě k rodině, jsi rodinný typ?

Absolutně. Rodina má v mém životě nejdůležitější místo. Děti jsou smyslem mého života.

Proto máš čtyři?

…(smích) nejen pro to.

Jak se jim tedy věnuješ?

Snažím se co nejvíce, ale znáš to, někdy to úplně nejde. Navíc už jsou starší děti věku, kdy potřebují svůj prostor.

Neříkáš to proto, že ho potřebuješ Ty?

Jako alibismus? Ne, nemůžu si stěžovat, mám hodně tolerantní ženu.

Takže koníčky?

Bude to znít jako klišé, ale zahrada, dům a samozřejmě máme pejska. Ale ten by si na mne asi stěžoval, že s ním nechodím ven častěji. Teď jsem si ještě pořídil papoušky, po kterých jsem dlouho toužil. Ty jsi to vlastně začal, prvního jsem dostal od Tebe (smích). No a celoživotně sport. Před pár lety se nám povedlo úspěšně obnovit ve Slatiňanech amatérský hokej, dokonce jsme vyhráli dvakrát soutěž, kterou hrajeme (KAHL – Křesťanská amatérská liga, pozn. autora). Takže hokej, ať už na ledě nebo inline na kolečkách, kolo a další, je toho opravdu více.

Čteš? 

Sezónně.

Co to znamená?

Hlavně o vánočních svátcích, když dostanu pěknou knížku pod stromeček, a je na to klid. Mám rád historii a také rád vstřebávám názory lidí, kteří něco dokázali.

Ještě nějaké záliby?

Vlastně ano, rád poslouchám rockovou muziku. To ale musím v autě, můj hudební vkus se neslučuje s většinovým doma (smích).

Tak teď půjdeme trochu s kůží na trh. Proč politika?

Takhle zhurta? No tak dobře. Po hokeji je potřeba doplnit energii a probere se kdeco a samozřejmě také život ve Slatiňanech. Jak jsem již řekl, jezdím hodně po světě a musím bohužel říct, že Slatiňany nepatří zrovna k nejblyštivějším městům. A tak jsme se jednou řekli, že nebude jen „remcat u piva“ a zkusíme změnit, co nám vadí. Proto vzniklo naše sdružení. 

Proč Vraníci?

To vyplynulo tak nějak ze situace, jsme HC Vraníci, tak se to nabízelo.

Co bys tedy chtěl dokázat?

Byl bych rád, kdyby se nám povedlo uspět ve volbách tak, abychom mohli věci aktivně ovlivňovat.

Co hlavně?

Rozhodně chceme, ať už to dopadne jakkoliv, tlačit na úklid ve městě, to je podle nás ostuda. Ale je tu hodně dalších věcí, jako moderní sportoviště, kterých tu není mnoho, smysluplně řešená zeleň ve městě, cyklostezka do Chrudimi a větší propojení s Chrudimí třeba linkou MHD atd.

Jsi první na kandidátce, znamená to tedy, že se budeš ucházet o místo starosty?

Bude-li tato nabídka výsledkem voleb, tak ano.

Na závěr ještě pár rychlých otázek a poprosím odpověď pokud možno jedním slovem. 

Oblíbená rodinná dovolená?

Kánoe na řece

Člověk, kterého si nejvíce vážíš?

Moje žena

Dobře (smích), jinak. S kým by ses chtěl setkat?

S naším posledním knížetem Auerspergem

Zvíře, které Tě nejlépe charakterizuje?

Býk

Tvoje silná stránka

Možná empatie

A slabina?

Občas zápasím s pokorou

Lyže nebo snowboard?

Lyže

Pivo nebo víno?

Pivo

Oblíbená kapela?

Iron Maiden 

Nějaká myšlenka na závěr?

Rozhodně nebudu filozofovat, ale poslední dva roky jsou pro nás pro všechny dost náročné. Začíná nás, jako lidstvo, ovlivňovat strach, což se dá pochopit. Horší je, že to u spousty lidí probouzí negativní stránky a posiluje agresi. Vytrácí se slušnost a nadhled. Proto se snažím brát si ze všeho to lepší a užít si každou chvilku s lidmi, které mám rád. Asi tak.

Děkuji za rozhovor

Já také.