info@vranici.cz

Jan Karlík: K poli jsem tíhnul od dětství

Jan Karlík: K poli jsem tíhnul od dětství

Soukromého zemědělce Honzu Karlíka jsme s žádostí o rozhovor přepadli přímo v průběhu probíhajících žní. Nejdříve jsme měli obavu, zda bude mít čas se nám věnovat, ale po počátečním ostychu jsme to zkusili a byli překvapeni jeho vstřícným přístupem.

Honzo, co vlastně ty a zemědělství?

K poli jsem tíhnul již od dětství, takže bylo jasné, že budu studovat zemědělskou školu. Po určité době jsem po tátovi převzal nějaká pole a začal se aktivně věnovat práci na poli. Starám se o naši krajinu a zároveň zajišťuji, abychom měli dostatek potravin, takže jsem vlastně přínosný dvakrát.

A jaká bude vlastně letošní úroda?

Tak znáš to, rozmary počasí jsou každý rok, letos se k tomu přidaly další problémy, které všichni znáte, ale myslím si, že úroda bude fajn a v dobré kvalitě. 

Jak ty ses vlastně dostal do Slatiňan?

Ze Slatiňan pochází můj tatínek a vždycky se mi tady moc líbilo, takže když jsem rozhodoval, kde postavím svůj dům, volba byla jasná. Navíc mi k rozhodování pomohlo i to, že tady bydlel můj bratranec s rodinou.

Hodně se věnuješ sportu, co tvoje děti, zdědily kladný vztah ke sportování?

Jsem opravdu moc rád, že jsou po mně a sport je nezbytnou součástí jejich života. Dcera Vikča dělá atletiku a reprezentovala naše Slatiňany i na mistrovství republiky a syn Šimon hraje za dorost Spartaku Slatiňany.

A co nejmladší dcera?

Ellča chodí na moderní gymnastiku a všichni společně jezdíme s dětmi na kole nebo v zimě na lyžích.

Jsi takový rodinný typ, že?

Jasně, rodina je to nejdůležitější, co mám a snažím se s ní trávit co nejvíce času, aby až budu jednou starý, jsem si mohl říci, že jsem pro své děti udělal maximum. Vlastně i proto jsem se rozhodl kandidovat do letošních voleb do zastupitelstva, abych co nejvíce přispěl k tomu, že moje děti budou žít v našem krásném městě s dobou perspektivou.

Zmínil jsi děti, ale co tvoji rodiče?

Tatínek před odchodem do důchodu provozoval ve Slatiňanech autodílny, nyní se věnuje jejich údržbě a já se snažím ve svém volném čase být maximálně nápomocen, aby na to nebyl sám, přece jenom síly už ubývají.

Ty si vždycky o starších lidech mluvil s respektem

No jasně, jsou to lidé, kteří vybudovali naši zemi, a jsem přesvědčen, že udělali maximum pro to, aby se nám tady žilo dobře, proto je třeba na to nezapomínat a vracet jim tu laskavost v maximální možné míře. Starší lidé jsou pro nás zdrojem zkušeností a inspirací a mají své nezastupitelné uplatnění i v dnešní době. Pro mě osobně, pokud budu zvolen do zastupitelstva, je téma podpory seniorů na jednom z prvních míst.

Je kromě podpory seniorů ještě nějaké téma, kterému se v případě zvolení chceš věnovat?

Tak určitě to je péče o krajinu a prostředí, ve kterém žijeme.

To tady vidím kolem tvého domu …

Tak je to trochu asi úchylka, ale mám moc rád, když nejen dům, ve kterém žijeme, vypadá pěkně, ale stejně tak musí dobře vypadat i okolí domu, pouze v mém případě je plocha okolí výrazně větší než zahrada samotná, takže mi vlastně péče o veřejný prostor zabere více času než pro vlastní zahradu.

Abychom ještě nezapomněli na tvoji manželku

… (smích) … no to by byl průšvih. Jsem strašně moc rád, že mám tak tolerantní manželku, která mne podporuje ve všech aktivitám, které dělám a bez jejíž podpory bych byl samozřejmě poloviční a neříkám to je proto, abych měl doma klid.

Máš vůbec čas na nějakou zábavu?

Tak je pravda, že práce mi zabere většinu mého času. Pokud je to možné, zajdu se moc rád podívat na naše fotbalisty a na stadionu pohovořit se známými lidmi. Stejně tak vezmu rodinu na nějaké koncerty a festivaly v blízkém i dalekém okolí. 

Slyšel jsem, že hraješ hokej?

Ano, hraji za slatiňanský oddíl HC Vraníci již od jeho zrodu. Původně se jednalo pouze o přátelské zápasy bez výstroje, postupem času jsme si pořídili hokejové výzbroje a začali jsme hrát v KAHL (Křesťanská amatérská liga), kterou jsme dvakrát vyhráli.

Dám ti asi poslední otázku … (řidič kombajnu dává Honzovi pokyn, že potřebuje vysypat sklizené obilí) … Nějaké přání na závěr?

Užijte si všichni letošního léto, dětem pohodový zbytek prázdnin a těm, kteří mají před sebou ještě dovolenou, ať si ji v klidu užijí a nám ostatním pevné zdraví.

Děkuji za rozhovor